Milyen víztisztítót válasszak?

Aromaterápia

Milyen víztisztítót válasszak?

Kérdésre a rövid válasz: Ha megengedhetem magamnak 50-70 ezer Forint kifizetését, reverz ozmózisos víztisztítót- érdemes választani, visszasózó patron nélkül.

Szakemberek egy részének ajánlása szerint, alacsony ásványi anyag tartalmú vizek fogyasztása ajánlott. Ilyen vizek például az esővíz, a gleccser vize, a hunzák (népcsoport) vize és az Evian márkajelzésű „ásványvíz”. A víznek szervezetünkben tisztító funkciója is van, amit alacsony ásványi anyag tartalom mellett tud csak betölteni. Az ásványi anyagokat szerves kötés formájában, zöldségekből, gyümölcsökből, azaz táplálkozással célszerű bevinni. Ajánlott ételeink italaink elkészítéséhez is tisztított vizet használni, mivel a vízben lévő ásványi anyagok módosíthatják az éltelek italok ízét.
Az alacsony ásványi anyag tartalmú vizet legegyszerűbb, és hosszabb távon legolcsóbb előállítani reverz ozmózisos víztisztító alkalmazásával.

A reverz ozmózisos vízszűrő esetében a víz szűrése öt fokozatban történik.
1. Első fokozat, egy 5 mikrométer lyuk nagyságú polipropilén szűrő, melynek feladata az 5 mikrométernél nagyobb mechanikus szennyeződések eltávolítása.

2. Második fokozat egy aktív szénszűrő. A szénszűrő képes eltávolítani sokféle szerves vegyületet (pl. növényvédőszert, gyógyszer maradványokat, baktérium toxinokat …stb.) klórt, de sajnos a nehézfémeket teljes mértékben nem tudja kiszűrni.

3. Harmadik fokozat egy 1 mikrométeres polipropilén szűrő. Ez pontosan olyan, mint az első fokozat szűrője, csak a lyukmérete kisebb, 1 mikrométer. E szűrő tovább szűri a vizet, és kiszűri a szénszűrőből esetlegesen kikerült szénszemcséket is. Ez azért nagyon fontos, hogy az ez után következő úgynevezett reverse osmosisos membrán, -mely tulajdonképpen a készülék lelke- a mechanikailag legtisztább vizet kapja, ugyanis a víz tisztasága befolyásolja egyrészt a szűrés hatékonyságát, másrészt a membrán élettartamát. Ebben a fázisban a víz már eléggé szűrt, de az ásványi anyagokat még tartalmazza.

4. A készülék lelke a reverse osmosisos membrán. Ez gyakorlatilag szinte mindent kiszűr, ami a vízmolekulánál nagyobb.
A membrán gyártása elég speciális technológiát igényel ezért a világon csak néhány cég gyártja (Filmtec) A membrán árát általában az szabja meg, hogy mennyi vizet képes szolgáltatni egy nap alatt. A membrán áteresztő képességét Gallon per day(nap)-ben (GPD) szokták megadni . 1 gallon = kb. 4 liter. A legkisebb szűrőteljesítményű membrán 50 GPD-s, ami több mint 180 liter vizet képes biztosítani naponta, és kb 8-10ezer Ft-ba kerül. Használnak még 75, 100, 200 GPD-s membránokat is. Ennél nagyobbat általában csak ipari célokra. Otthoni víztisztítóba általában elegendő az 50-100 GPD szűrőképességű membrán.
Mivel a 180 liter / nap vízátbocsájtás elég lassú folyást jelent, percenként kb. 1.2 dl, a tisztított vizet egy átlag 10 literes túlnyomásos tartályban fogják fel, amiből vízvételkor már kellő erősséggel folyik a víz.

5. Az ötödik szűrő egy szén utószűrő, melynek feladata további szűrés az esetlegesen visszamaradó íz és szaganyagok eltávolítása.

Az eddigiek alapján láthattuk, hogy a berendezés része egy kb 10 literes tartály is. Ez azért lehet előnyős, mert ha pl szerelési munkálatok miatt, vagy egyéb okból elzárják a vizet, nekünk van 10 liter tartalék tiszta vizünk.

Abban az eset, amikor nem kívánnak tartályban tárolni vizet, nagy kapacitású membránokat használnak, szükség szerint párhuzamosan kötve őket.

A Vízhálózatban lévő nyomásviszonyoktól függően szükség lehet nyomásfokozó szivattyúra. Minél magasabb a nyomás (maximum 6 atm) annál nagyobb a szűrés hatásfoka. Kis nyomás mellett viszont nyomásfokozó szivattyú alkalmazására lehet szükség.

A reverz ozmózisos készülékek hátrányaként szokták felhozni, hogy a tisztítás során a víz egy része veszendőbe megy. Sajnos ez a megállapítás igaz, ugyanis 1 liter tiszta víz előállításához legalább 3-4 liter vízre van szükség. Ezért ezzel a módszerrel tisztított vizet ivásra és főzésre célszerű csak használni. Figyelembe véve a tisztítás során veszendőbe menő vizet és szűrők cseréjét, még mindig azt mondhatjuk, hogy egy liter tiszta víz előállítása csak néhány Ft-ba kerül. Nem beszélve arról, hogy a veszendőbe menő vizet egy tartályban akár fel is foghatjuk, virágok locsolására, fürdésre … stb. használhatjuk.

A vízszűrés hatékonyságát műszerekkel ellenőrizni tudjuk. Megfelelő működés esetén vezetőképesség mérővel 8-18 micro Siemens értéket mérünk. Ez azt jelenti, hogy tisztított vizünk minimális ásványi anyagot tartalmaz, mely a víz strukturálására elegendő.

Az így előállított vízből további gyógyításra alkalmas vizeket nyerhetünk, pl. oxigén szifonnal oxigenizálhatjuk, Lourdes készülékkel hidrogénezhetjük, Pi vizet készíthetünk belőle. Az ivásra szánt víz minőségét citrom hozzáadásával tovább javíthatjuk.

Tanfolyamunk helyszínén megtekintető ilyen vízszűrő, szükség szerint lehet vásárolni is, a hozzá szükséges csere szűrőket folyamatosan biztosítjuk.

dr. Ceffer István